vardagsfrenesi

söndag, augusti 27, 2006

Släpp av mig, jag vill inte vara med längre

Det sägs ju att svenskar är blyga, försynta och plikttrogna.

Det är måhända sant, men det främsta karaktärsdraget verkar ändå vara dumhet. Svenskar är korkade.

Igår stod det i aftonblaskan att två tredjedelar vill ha högre moms på fet mat och godis. Två jävla tredjedelar.

För det brukar ju hjälpa att höja priserna, låt se nu......

Det är hög skatt på alkohol så människor låter bli att dricka....hmm nä kanske inte.

Ett paket cigaretter har gått från 16 kronor, som det kostade när jag var liten, till 41 som det kostar nu och alla har slutat röka.....hmm nä kanske inte. Min hypotes är att om ett paket cigaretter kostade sju tusen kronor skulle somliga spara i ett år och köpa ett paket istället för att åka på semester, men hey, det är nog bara jag.

Högre skatt på godis och fet mat? Inkluderas lax och olivolja i det tro? Fan jag tycker att olivoljan är rätt dyr som den är.....

Släpp chipspåsen och offermentaliteten istället. Väger du två hundra kilo för mycket kanske du inte behöver ha klippkort på McDondalds, skaffa ett gymkort eller köp en cykel eller något sådant. Skyll inte på att det är så låga priser att det inte går att motstå. Fast å andra sidan är det ju mycket bättre om staten ser till att tillgången stryps, vi gillar ju sånt här i Svedala.

7 Kommentarer:

  • Fan, vidareutveckla det där och skicka iväg ett nackskott också!

    Sedan kan det ju vara så att ökade skatten rent ekonomiskt ses som ökade medel för att vårda de som kommer drabbas av fetmarelaterade sjukdomar i vårdapparaten framöver. Finansiering av vård, helt enkelt. Det är ju ett av kruxen med en offentlig vårdapparat och vård garanti, att den måste finansieras. Alternativet är ju mer åt USA-hållen där man har lägre skattetryck men sjukvårdsavgifterna flyttas då till HMO-avgifter och försäkringar. Det går ju på ett ut, kanske.

    Jag ser framför mig långtradare med smuggelchips från Polen och langning av kolaremmar på skolgårdarna. Fy fan, man skulle kunna skriva en ganska rolig satir över hela det där.

    Av Blogger eff, at 10:44 fm  

  • Amenvadfan, "vård garanti". Jag särskrev. Nu måste jag nackskotta mig själv bara för det.

    Av Blogger eff, at 10:45 fm  

  • Javisst kan man ju se det som att man betalar momsen för att få tillbaka det när man drabbas av alkoholskador och lungcancer, men ska det verkligen gälla övervikt till följd av chips och läsk?

    Ska staten se till att medborgarna håller vikten för att hålla nere vårdpriserna?

    Nä som sagt släpp chipspåsen, ta en promenad och lägg lite pengar på bättre mat i skolorna.

    Sen är det kanske läge att krossa myten om den fantastiska sjukvården vi har i Sverige, den må vara bra men är ändå långt ifrån den bästa i världen. Det finns förhoppningsvis få platser i världen som låter patienter sitta med stroke i ett väntrum i bortåt ett dygn. Som i Göteborg då alltså.

    Det känns inte riktigt som att pengarna som läggs på skatt och ännu mera skatt (moms) används på ett bra sätt.

    Av Blogger oscar, at 11:33 fm  

  • Nä, det är inte bra som det är idag. Men jag misstänker att grundtankarna ligger någonstans där. Att ta kollekt för att ha råd att behandla följderna.

    Det finns mycket att reda opp i. En sanering av statens ekonomi vore vettig. Lägga ner typ hälften av de statliga verken (vi behöver inte ett verk för bevarande av knypplingens historia, vilket säkert finns). Plocka bort pappersvändare som inte behövs, etc. Frågan är om den saneringen leder till en ökad arbetslöshet som kommer kosta lika mycket eller mer än det gör idag. Fan vet.

    Beroendet finns där med sötsaker också, det är exakt samma belöningssystem i hjärnan som triggas. Men rent allmänt är det fortfarande mer accepterat att tvångsmässigt röka eller kröka än att äta och därför bli fet. Om det handlar om sprit, cigg eller chokladbollar så leder alla till möjliga följdsjukdomar.

    Offermentalitet, visst finns det mycket av det. Men i förlängningen (om skeendet får fortgå ett längre tag) kan uppmaningen att släppa chipspåsen och gå en promenad bli samma som att säga åt någon med klinisk depression att le och rycka upp sig.

    Problematiken är inte helt enkel. Svart och vitt existerar inte ens i detta fall.

    Av Blogger eff, at 2:12 em  

  • Hmm....

    I första stycket håller jag med dig till hundra procent, det är på tok för mycket bråkrati här öht, man kan nästan tala om ett byråkratihaveri när man har myndigheter som inte kan kommunicera på ett vettigt sätt med varandra. Hörde något förslag på att lägga vissa myndigheter under samma tak som skatteverket, försäkringskassan och kronofogden vilket säkert hade lett till att de blir tvungna att ha en bättre kommunikation internt.

    Sen när det gäller att släppa chipspåsen....så handlar det mer om att det är bättre med andra lösningar än högre skatt och moms. Människor kommer inte att äta onyttigheter i mindre utsträckning för det, det som händer är att levnadsstandarden försämras ytterligare när mer och mer pengar går till att köpa mat och andra livsnödvändigheter.

    Sen är det knappast speciellt accepterat att röka längre, rökare är samhällets paria på samma sätt som överviktiga.

    Släpp chipspåsen är inte en uppmaning till överviktiga på det hårddragna sättet, det är en uppmaning till människor som tror att staten ska lösa alla våra problem genom högre skatter.

    Det är klart att allt inte är svart eller vitt, det är det aldrig, men om man måste ta hänsyn till alla vinklar och vrår kan man inte skriva om någonting alls, nästan.

    Sen är rökning ett lurigt beroende på samma sätt som det där med maten. Man får knappast några abstinensbesvär av att låta bli, det är bara rädslan för abstinensbesvären och känslan av att något fattas en som gör att man blir på dåligt humör etc. Så länge som man är medveten om hur beroendet fungerar är det relativt lätt att bryta det.

    Dessvärre är det relativt lätt att börja igen, har jag fått erfara. Men det kanske är dags att läsa boken igen. Ska nog göra det på en gång.
    Tjipp.

    Av Blogger oscar, at 7:01 em  

  • Höja skatten... tja, ytterligare ett exempel på den typen av storebror staten-mentalitet är väl bensinskatten. Som slår hårdast inte mot de som kör runt i vräkiga bensinslukar-SUV:s i sthlm:s innerstad, utan mot glesbygdsboende och barnfamiljer som måste skjutsa runt på ungarna och har svårt att få till det med kollektivtrafik. Höjd bensinskatt av miljöskäl är ett bra argument kanske, men vem är det som får det tyngsta slaget av släggan?

    Skatt är inte lösning på problemet. Sänk istället moms, lagstifta att matproducenter måste deklarera socker- och fettinnehåll på lättläst och schysst vis och se till att pris på nyttig, närodlad mat sänks. Hur fan kan det vara så att äpplen från andra sidan jordklotet kan vara billigare än svenska, när det är högsäsong för svenska? Och hur påverkas miljön av de transporterna? Och sen.... skippa jumboförpackningar med chips och sånt. Hur såg förpackningar ut för 15-20 år sen när vi var små? Vart tog lördagsgodiset vägen (jag har återinfört det för mig själv!)?

    Dessutom finns det något som heter viljestyrka och självdisciplin. Innerst inne vet väl varenda Svensson att chips inte är bra för en och att det inte är avsett att ätas varje dag. Men så köp det inte då. Även om det är billigt, om det är storpack, erbjudande eller kampanj eller streckkodstävling. Spara sånt till festligare tillfällen. Men inte varje dag!

    Av Anonymous Anonym, at 12:09 fm  

  • Jag tror ju dessutom att om man skulle sänka momsen på mat öht kanske försäljningen av svenska varor ökas. Man skulle kanske slippa vara tvungen att köpa varor från Euroshopper och Eldorado dessutom och få lite högre kvalité (livskvalité inte minst)

    Av Blogger oscar, at 2:39 em  

Skicka en kommentar

<< Home


 
Bloggtoppen.se